Solar enerji, güneşten gelen enerjiyi yakalayarak eviniz ya da ofisiniz için elektriğe dönüştürür. Sistemin çalışma prensibi çok basitçe böyle anlatılabilir. Güneş doğal bir nükleer reaktördür. Foton adı verilen ve güneşten 93 milyon yıl uzakta 8.5 dakika içinde Dünya’ya seyahat eden küçük enerji paketlerini açığa çıkarır. Her saat, yeterli sayıda foton gezegenimizi etkiler. Böylece dünyamız bir yıl boyunca küresel enerji ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli güneş enerjisine kavuşur.

Şu anda fotovoltaik güç, Amerika Birleşik Devletlerinde tüketilen enerjinin yüzde birinin, yalnızca onda birini oluşturmaktadır. Ancak güneş teknolojisi gelişiyor ve bu nedenle güneşin enerjisini bolca kullanma yeteneğimiz artıyor.

Uluslararası Enerji Ajansının 2017 tarihli raporuna göre güneş enerjisinin, dünyanın en hızlı büyüyen güç kaynağı haline geldiğini gösteriyor. Raporda ayrıca güneş enerjisinin diğer tüm yakıtlardan daha fazla çoğalma gösterdiğine de dikkat çekiliyor.

Güneş Panelleri Çalışması

Fotonlar bir güneş hücresine çarptıklarında, elektronları atomlarından koparırlar. İletkenler bir hücrenin pozitif veya negatif taraflarına bağlanırsa, bir elektrik devresi oluşturur. Elektronlar böyle bir devreden geçtiğinde, elektrik enerjisi açığa çıkarırlar. Güneş panelini çoklu hücreler oluşturur. Güneş paneli montajında bu çoklu paneller birbirine bağlanabilir. Daha fazla panel kullanıldığında, daha fazla enerji üretileceği doğrudur.

Solar paneller pek çok güneş bataryasından oluşur. Güneş pilleri yarı iletkenler gibi silikondan yapılmıştır. Pozitif bir tabaka ile tıpkı bir bataryadaki gibi elektrik alanı oluşturan negatif bir tabaka ile birlikte tasarlanırlar.

Güneş Panellerinden Elektrik Üretilmesi ve Elektriğin Kullanımı 

PV güneş panelleri doğru akım (DC) elektrik üretirler. DC elektriği ile elektronlar devre etrafında aynı yöne akar. Bu örnek, bir ampul çalıştıran batarya ile gösterilebilir. Elektronlar akünün negatif tarafından lamba boyunca hareket eder ve akünün pozitif tarafına geri döner. AC (alternatif akım) elektrikte, elektronlar bir otomobil motorunun silindirine benzer şekilde periyodik olarak tersyönde itilir ve çekilir.  Gaz ya da dizel yakıt, hidroelektrik, nükleer, kömür, rüzgar ya da güneş enerjileri bu jeneratörün ‘’sapını’’ döndürebilirler. Böylelikle güneş panellerinin ürettiği DC akım bir inverter ile AC akıma çevrilir.