Gün ışığından faydalanarak Elektrik Üreten Güneş Paneli ve Güneş paneli çeşitleri ile hayatımızın her anında, istediğimiz heryerde güneşten bedava elektrik üretebiliriz. Son yıllarda her alanda yaygınlaşmaya başlayan güneş enerjisi panellerinin çeşitleri, elektrik üretimini nasıl yaptığı ile ilgili blog yazımızda kısaca bilgiler açıklayacağız.  

Elektrik Üreten Güneş Paneli

Güneş ışınlarının yer yüzüne gelmesi ile birlikte doğru konumlandırılan elektrik üreten güneş paneli, yapısında bulundurduğu kristalli hücreler sayesinde güneş ışınlarını emerek fotovoltaik yapıda atomlar sayesinde elektrik üretimini sağlar. Ancak evlerde kullanmış olduğumuz 220 Volt Alternatif akım üretmezler. Sadece doğru akım üretimi sağlayan güneş panelleri 12V, 24V gibi üretim sağlarlar. Bizler doğru akım veya alternatif akım ile çalışacak elektrikli aletlerimizi seçerek kullanmaya başlayabiliriz. Eğer kullanacağımız elektrikli aletler 220 Volt ile çalışıyor ise güneş panellerinden gelen doğru akımı, Alternatif akıma çevirmesi için inverter kullanımı yapmamız gerekir. Elektrik üreten Güneş Paneli farklı güçlerde ve çeşitlerde bulunmaktadır. 5 Watt gücünden başlayarak 335 Watt gücüne kadar farklı güçlerde bulunan güneş panelleri ile trafik levhalarında, solar lambalarda, aydınlatmalarda ve tüm elektrikli aletleri kullanmak adına enerji üretimi sağlayarak hayatımızı kolaylaştırmaya devam etmektedir. Elektrik Üreten güneş panelleri ve Güneş paneli çeşitleri 3 e ayrılmaktadır. 


Monokristal Güneş Paneli

Verimliliği en yüksek olan Monokristal güneş paneli, homojen yapıdadır. Rengi koyu siyah şeklindedir. Çoğunlukla güneşin fazla olduğu ve çok az olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Monokristal güneş panelleri ülkemizde ve dünyada zor bulunan bir güneş paneli çeşididir. Özel üretimler yapılarak güneş enerji santralleri, sulama sistemleri, tekne ve karavanlarda da kullanımı devam etmektedir. Fiyatları diğer panel çeşitlerine göre biraz daha yüksek olması sebebi ile çok fazla tercih edilmemektedir.

Polikristal Güneş Paneli

Açık mavi renginde bulunan Polikristal güneş paneli, Kristalli hücrelerden oluşmaktadır. Farklı açılardan gelen güneş ışınlarını doğru şekilde değerlendirerek elektrik üretimi sağlar. Ülkemizde ve dünyada en yaygın olarak kullanılan güneş paneli çeşididir. Farklı güç ve boyutlarda bulunur ve her an istenilen yerden tedarik edilebilmektedir. Çoğunlukla güneş enerjisi santrallerinde, Ttrımsal sulama sistemlerinde, ev tipi güneş enerjisi sistemlerinde, villalar ve otellerde kullanılmaktadır. Fiyatları diğer solar panellere göre daha uygundur. Kendi içeriğinde farklı kalitelerde bulunan polikristal güneş paneli 1. Sınıf, 2 Sınıf ve 3 Sınıf olarak piyasaya sürülmektedir. 

Küçük Güneş Paneli

Ülkemizde uzun yollara gittiğimizde yanıp sönen trafik levhalarında elektrik enerjisi için 5 Watt - 10 Watt küçük güneş paneli çeşitleri kullanılmaktadır. Kameralarda, mobese sistemlerinde ve radar cihazlarında da küçük güneş paneli çeşitleri yaygın olarak işlem görmektedir.

5 Kw Güneş Paneli Fiyatları

Yeni çıkan yönetmeliğe göre, her ev güneş paneli sistemi kendi elektrik ihtiyacını karşılayabilir ve fazlasını şebekeye satarak para kazanabilir. Burada en çok aranan kelimeler arasına giren 5 Kw güneş paneli fiyatları kullanılan güneş panelinin çeşidine, markasına ve kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Şebeke bağlantılı 5 Kw güneş paneli fiyatları 35.000 TL civarında tutmaktadır. Tabii ki bu fiyatın içeriğinde güneş paneli, inverter ve kuruluma dair tüm malzemeler bulunmaktadır. Aynı zamanda şebeke bağlantısız 5 Kw off grid güneş paneli fiyatları bulunmaktadır. Bu sistem akülü olduğu için ekstradan jel akü maliyetleri sisteme binerek fiyatını 45.000 TL civarına yükseltmektedir.

 Güneş  Paneli Çeşitleri için Tıklayın