Güneş, en kısa ve basit tabiri ile yaşamın kaynağı olan devasa bir yıldızdır. Büyüklüğü, kütle ve enerji üretimiyle diğer gök cisimleri arasında öne çıkar. Güneş enerjisi ile bir dizi farklı şey yapabilirsiniz. Güneş ışığı, Dünya üzerinde fotosentez, iklim ve hava koşulları gibi birçok biyolojik ve atmosferik süreci etkilemektedir.

Bizlere ilkokulda tüm dünyayı aydınlatıyor dediklerinde şaşırdığımız güneşin aslında yine şaşıracağımız birçok faydası bulunmaktadır. Güneşin kıymetini bilen ve onun enerjisini yaymaya çalışan güneş dükkân ekipleri olarak sizlere uzun deneyimlerle edindiğimiz bilgilerimizi aktarmaya, ışık olmaya çalışacağız. İşte Güneş enerjisinin dünya için birbirinden farklı önemli özellikleri:

1-     Sürdürülebilir ve Temiz Enerji Kaynağı Sunar

Güneş enerjisi, temiz ve yenilebilir bir enerji kaynağıdır. Çevreye zararlı gazlar yaymadan tekrar tekrar kullanılabilen elektrik üretimi sağlar. Kuraklığın gün geçtikçe daha çok hissedilmeye başladığı ve zorlu iklim koşullarının dünya dengesini bozduğu günümüzde, gelişmiş ülkeler güneş enerjisinin kullanımını artırmak için çeşitli teşvikler oluşturmakta, vergi düzenlemeleri yapmaktadır. Güneş enerjisi kullanarak güneş paneli ile elektrik üretme 4 mevsimin de yaşandığı ülkemiz Türkiye’ de de görülmektedir. Örneğin İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi bu konuda kendi elektriğini üreten şubeler arasında yer almaktadır. Fatura derdini ortadan kaldıran solar paneller ve alternatifleri iklim krizi nedeniyle gün geçtikçe önemini belli etmektedir.

2-     Ülkelerin Dışa Bağımlılığını Azaltır

Devletler, enerji üretiminde fosil yakıtlar gibi enerji ithalatı yapabilirler. Jeolojik faktörlerin getirisi olarak farklı enerji kaynakları farklı ülkelerde bulunabilmektedir. Bu noktada ülkeler değerli kaynaklar için ithalat işlemi gerçekleştirmekte ve bu bazı durumlarda dışa bağımlılığa neden olabilmektedir. Ülkeler enerji güvenliği kapsamında kendi enerjilerini üreterek daha bağımsız bir konumda olabilirler. Bir başka örnek olarak tarımsal alanda kullanılacak bir güneş paneli sistemi toprak verimliliğini ve üretimi artıracak, maliyetleri düşürecektir. Bu sayede ülke ekonomisi rahatlayacaktır.

3-     Ekonomik Avantajları Oldukça Fazladır

Güneş enerjisi sistemlerinin ekonomik açıdan fatura derdini ortadan kaldırması, kurulum ve bakım işlemlerinde istihdam sağlaması ekonomiyi iyileştirmekte ve hareketlendirmektedir. Bu enerji sistemi başlangıçta kulağa fazla gelebilecek fiyatlarda olsa da kısa sürede amorte edilmekte ve fayda sağlamaktadır. Ayrıca güneş enerjisi sektörü gelişmekte olup her bütçeye uygun imalatlar yapılmaya çalışılmaktadır. Bu sayede güneş enerjisinden bedava elektrik üretmek hayal olmaktan çıkmaktadır.

4-     Güneş Enerjisi Eşitlik Sağlar ve Erişilebilirdir

Güneş karmaşık bir yapıya sahip olmadığı için kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır. Bu noktada şehrin göbeğinde de kırsal kesimlerde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca elektrik altyapısının zayıf olduğu bölgelerde de zorluk yaşamadan kullanılabilmektedir. Bu bölgelerde enerji yoksulluğunu azaltma potansiyeline sahiptir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, güneş enerjisi sistemleri kullanılarak temiz ve uygun maliyetli elektrik sağlanabilir, böylece toplulukların yaşam kalitesi artırılabilir.

5-     Güneş Enerjisi Su Arıtır ve İçme Suyu Desteği Sağlar

Su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılması ve suya erişimi olmayan bölgelerde içme suyu sağlanması oldukça önemlidir. Su savaşlarının konuşulduğu günümüzde bu sanıldığından daha önemli bir konudur. Güneş enerjisi bu noktada damıtma ve filtrasyon sistemleri, makinalarını çalıştırarak enerji dengesini ve yenilenmesini sağlayabilmektedir. PH değeri fazla olan suyu tatlı suya dönüştürme veya kirli suyu temiz hale getirme işlemleri gerçekleştirebilir.

6-     Uzay Çalışmalarında Başarıyı Artırır

Uzay araştırmaları uzay görevleriyle gerçekleştirilir ve astronotlar, uzay araçları ve uydu sistemleri aracılığıyla bilimsel veriler toplanır. Güneş enerjisi, uzay araştırmalarında önemli bir role sahiptir. Uzay araçları ve uydular, Güneş'ten gelen enerjiyi güç kaynağı olarak kullanır. Bunun nedeni, Güneş'in sürekli olarak enerji üreten ve uzayda en kolay erişilebilen kaynak olmasıdır. Güneş enerjisi sınırsız bir kaynaktır ve uzayda uzun süreli görevler için sürekli enerji sağlar. Uzay araçları, Güneş'in etrafında döndükçe ve Güneş ışığına maruz kaldıkça sürekli olarak enerji elde edecektir.

7-     Güneş Enerjisi Kullanılan Binalar Sürdürülebilir İnşaat Sağlar

Binaların çatılarına veya cephe sistemlerine entegre edilen güneş panelleri, güneş ışığını yakalar ve elektrik enerjisine dönüştürür. Bu üretilen elektrik enerjisi, bina içindeki aydınlatma, ısıtma, soğutma ve elektronik cihazlar gibi enerji gerektiren sistemleri beslemek için kullanılabilir. Güneş enerjisi, yeşil binaların ve sürdürülebilir inşaat projelerinin önemli bir bileşenidir. Takdir edersiniz ki bu haldeyken elektrik kesintileri ve kabarık can yakan faturalar da olmayacaktır.

Güneş enerjisi sistemlerinin önemini siz değerli okuyucularımıza açıklamaya çalıştık. Bu maddelerin yanında birçok madde bulunmaktadır. Çevre dostu ve ekonomik çözümlerin başında gelen solar sistemler ile ilgili aklınıza takılanlar veya eklemek istedikleriniz için bizlere yorumlardan, telefon hatlarımızdan veya ofisimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.