Günümüzde enerjinin kullanımının en yüksek seviyeye gelmesiyle birlikte Yenilenebilir enerji sektöründe en çok aranan ve merak edilen güneş enerjisi fiyatları ve solar paketler her geçen gün daha da düşmektedir. Bu makalemizde Sizlere Güneş Enerjisi Şebeke Bağlantılı ve Şebeke bağlantısız Sistemlerin İçerikleri ve fiyatlarından bahsedeceğiz.

Güneş enerjisi sistemleri fosil yakıtların hava kirliliğine sebep olması ve enerji yüzünden dev savaşların çıkmasını engellemek adına insanoğluna sunulan en büyük fırsatlardan birisidir. Yeşil enerji olarak adlandırılan güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi  sistemlerinin gelişmesiyle birlikte kullanımı da ülkemizde ve dünyamızda hızla yükselmektedir. Artan talep doğrultusunda fiyatlarda düşmeye başlamıştır. Ülkemizde üretilen güneş enerji sistemleri ekipmanları sayesinde kaliteli ürünleri katma değer vergisi olmadan sahip olabiliyoruz. Güneş panelleri, güneş enerji sistemlerinde maliyeti en yüksek tutan ürünlerdir. Hal böyleyken ülkemizde başlanan güneş paneli üretimleri ile birlikte rekabet de artarak güneş enerji sistemleri fiyatları da düşmeye başlamıştır. Devlet destekli Verilen teşvik ve hibeler ile açılan veya direk yatırım yapılarak faaliyete başlayan güneş enerji fabrikalarımız yerli mühendislerimiz ile beraber geliştirmiş oldukları güneş panelleri ile ülkemizde Güneş enerji santralleri, Çatı üzeri Ges, Villa Elektrik Üretimi, Hobi bahçesi ve Tarımsal sulamada Kullanılmaya devam etmektedir. Ekstra Olarak Devletimizin yerli üretime verdiği destek ilede Yurtdışından gelen panellerde ek olarak vergilendirme sistemi uygulamaya konulmuştur. 

Güneş Enerjisi Fiyatları ve Solar Paketler

Güneş enerjisi fiyatları ve solar paketler hakkında bilgi verdiğimiz bu makalede sizlere Güneş Enerji Santralleri, Tarımsal Sulama Sistemleri ve Şebeke Bağlantısız Solar Paketler ve Şebeke Bağlantılı Solar paketlerin ortalama fiyatlarından bahsedeceğiz. Şuanda ülkemizde en çok satılan paketler jel akülü güneş enerjisi paketleridir. Örneğin Solar paket 300 Watt hobi bahçesi ve kırsal bölgelerde kullanılan sistemlerin başında gelmektedir. Bu sistem ile birlikte TV buzdolabı ve lambaları çalıştıran tüketiciler ortalama fiyat olarak kalite ve fiyat endeksi bazında 2.500 ile 4.000 tl arasında değişmektedir. Ülkemizde Yeni yaygınlaşan bu sistem ile birlikte Her zaman olduğu gibi bu işi yapmaya başlayan firma sayısı da çoğalmaya başlamıştır. Bazı firmalar Saatlik Üretim yerine Günlük Üretim üzerinden ürünlerinin satışını gerçekleştirmektedir. Tüketicilerimiz ile tam bilinçli olmadığı için bu bağlamda yanılabiliyorlar ve saatlik üretim zannedip ürünleri alabiliyorlar ve sistemi kurduklarında yanılgıya düşebiliyorlar. Güneş enerji sistemlerinde güneş paneli ve diğer elektrikli aletlerinin gücü arttıkça fiyat da aynı orantıda yükselmektedir. Bir ev için kullanılan ortalama fiyat ise örneğin 2 kW - 5 kW arasında değişmekte ve fiyatları da 15.500TL ile 35.000 TL arasında olmaktadır. On grid sistemler ise şebeke bağlantılı sistemlerdir. 10 kW' ya kadar elektrik üretimi sağlanabilen konut ve evler için geçerli olan bu sistemde ise 10 kw güneş paneli fiyatları 65000 ile 90000 arasında değişmekte olup üretilen elektriğin fazlasını şebekeye satabilirsiniz. Şebeke Bağlantılı Solar Sistemlerde Akü ihtiyacı yoktur. Üretilen elektrik direk olarak şebekeye verilir ve harcanan elektrikte şebekeden alınır. Ay sonu itibarı ile Çift taraflı sayaçlar aracılığı ile mahsuplaşma sağlanır. Kim fazla tüketti ise karşı tarafa ödeme sağlar.

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama

Ülkemiz coğrafi konumu açısından tarımsal yönde çok güçlü bir yöne sahiptir. Ancak Çiftçilerimiz yaygın olarak sulama yapamamaktadır. Bunun tek sebebi ise Sulama sistemlerinde Ödemiş oldukları elektrik faturaları, Mazot giderleridir.

Ülkemizde üretilmeye başlayan güneş panellerimiz sayesinde Çiftçilerimiz artık elektrik faturası ödemiyor veya mazot gideri olmadan Güneş Enerjisi ile Tarımsal sulama yapabiliyor. Tarımsal sulama sistemlerini Gündüz çalıştırırsak akülü sistem olmadan direk panel ve pompa sürücüsü ile çalıştırabilirler. Gece çalıştırmak istenirse eğer ki akülü sistem gerekir ancak bu sistem çok fazla önerilmemektedir. Tarımsal sulama sistem fiyatları Pompanızın Gücüne bağlı olarak Belirlenir ve sistem tasarımı sağlanır. Örneğin 4hp/3Kw' Lık bir Pompanız mevcut. Bu pompaya yeterli gücü vermesi için en az 18 adet güneş paneli kullanılması gerekir. Buda fiyat olarak ülkemizde ortalama 18,000 TL ile 25,000 TL arasında fiyatlarda değişkenlik gösterebilir. Ülkemizde kullanılan pompalara bakıldığında Güneş enerjisi ile Tarımsal sulama sistem fiyatları ortalama 10,000 TL ile 900,000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Güneş Enerji Santralleri

Güneş enerji santralleri Lisanslı Elektrik üretimi ve Lisanssız elektrik üretimi olarak 2 ye ayrılmaktadır. Lisanslı elektrik üretimi Devlet tarafından onaylanan Lisans ücreti ödenen santrallerdir. Lisanssız elektrik üretimi ise Herkes tarafından yapılabilir ancak izinlere tabi tutulmaktadır. Ortalama 1 kW' lık Güneş enerji Santralleri kurulumu ise 1,250.000 Dolar olarak fiyatlandırılmaktadır.