Güneş paneli elektrik sistemleri, fotovoltaik hücreleri kullanarak güneş enerjisini yakalar. Bu hücrelerin çalışması için doğrudan güneş ışığı şart değildir. BULUTLU GÜNLERDE DAHİ BİR MİKTAR ELEKTRİK ÜRETEBİLİRLER. Hücreler güneş ışığını elektriğe dönüştürür ve bu da ev aletlerini ve aydınlatmayı çalıştırmak için kullanılır.

Güneş Paneli Kullanmanın Avantajları

Elektrik faturaları ödemeyi bırakırsınız. Güneş ışığı ücretsizdir, bu nedenle ilk kurulum için bir kez ödeme yaptıktan sonra elektrik maliyetleriniz düşer.

Karbon ayak izinizi azaltırsınız. Güneş enerjisi yeşil yenilenebilir enerjidir. Zararlı karbondioksit veya diğer kirleticileri serbest bırakmaz. Tipik bir ev yılda yaklaşık 1.3 ila 1.6 ton karbon tasarrufu sağlayabilir.

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

PV hücreler, yarı iletken malzeme katmanlarından genellikle silikondan yapılır.

Işık hücrede parladığında katmanlar arasında bir elektrik alanı oluşturur. Güneş ışığı ne kadar kuvvetli ise o kadar fazla elektrik oluşturulur. Solar paneller, çatınıza veya zemininize monte edilebilen panellere veya modüllere monte edilir.

Bir PV hücresinin gücü kilovat seviyesinde ölçülür. Solar paneller yaz aylarında, doğrudan güneş ışığı altında en yüksek performansta enerji üretir.

Güneş enerjisi panelleri monte edileceği zaman, PV hücreleri çeşitli şekil ve boyutlarda gelir. Çoğu PV sistemi mevcut bir tavanın üstüne oturan panellerden oluşur.  

Güneş panelleri sıradan çatı piramitleri yerine kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Güneş panellerinden oluşan bir sistem tipik olarak eşdeğer bir panel sisteminin iki katı kadar maliyetli olacaktır.

Solar kiremit sistemleri, normalde panel sitemleri kadar uygun maliyetli değildir ve genellikle panellerin estetik veya planlama nedenleriyle uygun görülmediği durumlarda dikkate alınır.

Güneş Panelleri Bakımı

Solar PV az bakım gerektirir. Panelleri nispeten temiz tutmanız ve ağaçların onlara gölge yapmadığından emin olmanız gerekir. 15 Derece veya daha fazla eğilebilen paneller optimum performansın sağlanması için yağışla temizlenme avantajına da sahiptir.

Paneller takıldıktan sonra montajcınız zaman zaman yapmanız hakkında size detaylı bilgi vermeli ve bakım kontrollerini yazılı doküman halinde size bırakmalıdır.

Paneller 25 yıl veya daha fazla dayanır. Ancak invertörün bu süre zarfında değiştirilmesi gerekir.