Güneş Panelleri Nasıl Çalışır? Hemen Tıklayın : Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?


Güneş paneli, günümüz dünyasında vazgeçilmez hale gelen elektrik enerjisinin sonsuz bir güç kaynağı olan güneşten elde edilmesi için kullanılan düzeneklerdir. Güneş enerjisi ya da solar enerji olarak adlandırılan bu enerji türünün doğal çevreye zararı yoktur. Kurulum aşamasından sonra ise elektrik üretimi sıfır maliyetle karşılanır. 

Güneş Paneli Çalışma Prensibi


Güneş panelleri güneş ışığı formundan temiz ve yenilenebilir enerji toplar ve bu ışığı elektrik üretimi aşamasında güç sağlanması için kullanılabilecek elektriğe dönüştürür. Güneş panelini basitçe tarif etmek gerekirse, silikon, fosfor (negatif yük sağlayan) ve bor ( pozitif yük sağlayıcısı)  katmanlarından oluşan birkaç ayrı güneş pilinden oluşur. Güneş panelleri çalışmaları sırasında güneşten gelen fotonları emer ve böylece elektrik akımını başlatır. Güneş panelinin yüzeyine çarpan fotonlardan ortaya çıkan enerji, elektronları atomik yörüngelerine fırlatır. Daha sonra bu serbest elektronları belirli bir yön akımına çeken fotonlar ( güneş ışık hücreleri) tarafından elektrik üretilir. Üretilen elektrik, kullanılacak alana salınır. Tüm bu işlem fotovoltaik etki olarak adlandırılır.

Ortalama bir evde tüm güç ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda güneş enerjisi sağlamak amacı ile güneş panelleri yerleştirilmesine  yetecek büyüklükte çatı alanı vardır. Üretilen fazla elektrik ana elektrik şebekesine gider ve geceleri elektrik kullanımında işe yarar. İyi dengelenmiş bir şebekeye bağlı konfigürasyonda, güneş enerjisi panelleri dizisi, gündüz depolanan enerjinin daha sonra gece, evde elektrik olarak kullanılmasını sağlayan gücü verir. 

Şebeke dışı güneş enerjisi uygulamalarında bir akü bankası şarj kontrolörü ve bir
inverter gerekli bileşenlerdir. Güneş enerjisi düzeneği, doğru akım (DC) elektriğini şarj kontrolörü üzerinden akü bankasına gönderir. Güç daha sonra bataryada DC akımını, DC olmayan cihazlar için kullanılabilen alternatif akıma (AC) dönüştüren invertere aktarılır. Bu inverter yardımıyla, güneşpaneli dizileri en zorlu elektrik yükü gereksinimlerini karşılayacak şekilde boyutlandırılabilir. AC akımı evlerde veya ticari binalarda eğlence araçlarında ve teknelerde, uzak kabinlerde, kıyı evlerinde, uzaktan trafik kontrollerinde, telekomünikasyon ekipmanlarında, petrol ve gaz akışında izlemede, RTU, SCADA ve daha pek çok alanda güç sağlamak için kullanır.