Güneş Panellerin Tarihçesi İçin Hemen Tıklayın; Güneş Paneli

Güneş Panellerinin Tarihçesi

Güneş enerjisinin kullanımı, insanın güneş ile karşılaşmasıyla başlıyor. Güneşten gelen enerji parçacıkları fotonlar olarak adlandırılır. Güneş panelleri (PV paneller olarak da bilinir) güneşten gelen fotonların taşıdığı elektrik yüklerini, çeşitli alanlarda kullanılabilir elektriğe dönüştürür.

Güneş panellerinin kullanım alanları çok geniştir. Kabinler için uzaktan güç sistemlerinde, telekomünikasyon cihazlarında, uzaktan algılamada, konutlarda kullanılan elektriğin üretiminde,  ticari işletmeler ve/veya fabrikalarda kullanılan elektriğin güneş enerjisi sistemleriyle üretimine kadar pek çok alanda kullanılıyor.

Bu yazımızda güneş panellerinin tarihçesi hakkında bilgi verilecektir.  


Güneş Panellerinin Kısa Tarihi

 Fotovolltaik enerjiyi ilk kez Edmond Becquerel keşfetti. İnsanoğlunun güneş enerjisi ile ilgilenmesi ve kullanmaya çalışması, 100 yıldan daha eskilere dayanıyor. İlk önceleri güneş enerjisi,  sadece bazı makinelerin çalışması için gereken buharın üretilmesi için kullanıldı. Fakat daha sonra Edmond Becquerel’in güneş ışığının, elektrik enerjisine dönüşümünü sağlayacak fotovoltaik etkiyi keşfetti.

Bu aşamadan sonra güneş enerjisinin elektriğe çevrilerek etkili bir şekilde kullanımı gerçekleştirildi. Becquerel’in fotovoltaik enerjiyi keşfetmesinden bir süre sonra, 1893 yılında, ilk kez Charles Fritts selenyum plakalarını, ince bir altın tabakası ile kapladı. Böylece ilk güneş paneli Charles Fritts tarafından yapılmış oldu. O zamanki bu mütevazi başlangıç,  bugün güneş paneli olarak adlandırdığımız cihazın ortaya çıkmasına yol açtı.

Daha sonraki aşamalarda Bell Laboratuvarlarında çalışan Amerikalı mucit Russel Ohl, 1941’de dünyanın ilk silikon kaynaklı güneş pilini bularak, patentini aldı. Ohl’un icadı aynı şirket tarafından 1954’de silikon kullanımı ile yeni bir güneş panelinin üretimine yol açtı. Güneş panelleri, ilk kez uzay uygulamalarında etkin bir şekilde kullanım alanı buldu. Çoğu insan yaşamlarında  güneş paneli ile  ilk kez ile muhtemelen 1970 yıllarında hesap makinelerinde karşılaştılar.

Günümüzde gündüz güneş panelleri ve komple güneş paneli sistemleri çok çeşitli alanlarda güç kaynağı olarak kullanılıyor. Güneş pilleri formundaki, güneş panelleri hesap makinelerinde hala kullanılıyor. Ancak, Google’ın Kaliforniya’daki merkezinde tüm evlere ve ticari binalara güneş enerjisinden merkezi sistem elektrik enerjisi sağlamak gibi çok kapsamlı amaçlar için de güneş panelleri kullanılıyor.