Rüzgar Türbini ile Elektrik Üretimi İçin Tıklayınız : Rüzgar Türbini

Rüzgar gücü rüzgardan elde edilen enerjidir. İnsanlar tarafından kullanılan en eski enerji kaynaklarından biridir ve tüm yenilenebilir enerjilerin mevsimsel ve en verimli enerjisidir. Rüzgar gücünün kullanımı rüzgar tarafından hareket ettirilen rüzgar türbini kanatlarının hareketi ile üretilen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmekten ibarettir.



Rüzgar Gücünün Faydaları

Rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynağıdır. Kirletmez, tüketmez ve küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarının kaynağı olan fosil yakıtlarının kullanımını azaltır. Ek olarak rüzgar enerjisi doğal bir enerjidir. Bu nedenle de enerji ithalatının azaltılmasına ve zenginliğe, yerel istihdam yaratılmasına katkıda bulunur. Ayrıca her yerde mevcut olan bir enerjidir.

Bütün bu sebeplerden dolayı rüzgar enerjisi ile elektrik üretmek ve verimli olarak kullanmak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaktır.

Rüzgar enerjisi havaya toksik maddeler ya da kirletici maddeler yaymaz; bu maddeler çevreye ve insana çok zarar verebilir. Zehirli maddeler kara ve su ekosistemlerini asitleştirebilir ve binaları paslandırabilir. Hava kirleticileri kalp sağlığı, kanser ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.

Rüzgar enerjisi, atık üretmez ve suyu kirletmez. Dünyadaki su kıtlığı göz önüne alınırsa, bu da çok önemli bir ayrıntıdır. Fosil yakıtların ve nükleer enerji santrallerinin aksine rüzgar enerjisi en düşük su tüketimi ayak izlerinden birine sahiptir. Bu açıdan da hidrolik kaynakları korumak için kullanılabilecek bir anahtardır.

Tüm Dünyada Rüzgardan Elektrik Üretimi

Rüzgar enerjisi şu anda küresel elektrik tüketiminin yaklaşık % 2.5’ini sağlamaktadır. Endüstri tahminlerine göre önümüzdeki on yılın sonunda kapasitenin iki katına çıkacağı saptandı.

Rüzgar enerjisi toplam 79 ülkede mevcuttur. Bunlardan 24 tanesinde 1000 megawattan fazla güç rüzgar enerjisinden üretilmektedir. Megawatt kullanımında en büyük beş ana pazar Çin, ABD, Almanya, İspanya ve Hindistan’dır.

İspanya elektrik üretiminde rüzgardan yararlanmada öncü ülkelerden ve liderlerden biri olmuştur. Ülkeye ilk rüzgar türbini kurulduktan 30 yıl sonra İspanya, dünyada rüzgar enerjisinin bir yıl boyunca ana elektrik kaynağı olarak kullanıldığı ilk ülke olmayı başardı. Elde edilen istatistik verilerine göre toplam üretiminin % 20.3 ‘ünü rüzgar enerjisinden şebekeye entegre eden ilk ülkedir.