Şarj Kontrol Cihazları için Tıklayın : Şarj Kontrol Cihazı

Şarj kontrol cihazı yenilenebilir enerji sisteminizden kaynaklanan voltajı düzenleyen ve pillerinizi uygun bir şekilde koruyan güneş enerjisi sisteminin önemli bir bileşenidir. Şarj kontrol cihazları güneş paneli akülerinizin fazla veya az şarj edilmesini önler ve böylece maksimum akü ömrü, performans ve verimlilik elde edilmesini sağlar.

Temel şarj kontrolörleri, yüksek voltaj seviyesi ayarı aşıldığında akünün şarj edilmesini durdurur. Aküdeki şarj bu ayarın altına geldiğinde ise şarj kontrol cihazı akünün şarj edilmesine devam edilmesini sağlar. Bu sürekli bir işlemdir ve aksi takdirde aküden aynı performans ve verim alınmaz.


Güneş Panelinde Kullanılan Şarj Kontrol Cihazı Teknolojileri

Genelde bu alanda kullanılan iki sofistike güneş kontrol teknolojisi vardır.

PWM ya da diğer bir deyişle darbe genişlik modülasyonu ve MPPT veya maksimum güç noktası takibidir. Şarj kontrolörleri her birinin akü seviyesine bağlı olarak şarj oranlarını ayarlar ve akünün maksimum çalışma kapasitelerine en yakın oranda şarj edilmesini sağlar.

Güneş enerjisi sitemlerinde kullanılan şarj kontrolörleri ( güneş regülatörleri olarak da bilinir) pillerin zarar görmesini önlemek amacıyla akü boşaldığında yüke giden gücü kesen bir devre olan LDV veya düşük voltajlı bağlantı kesme gibi ek özellikler de içerebilir. Diğer şarj kontrolörleri, verileri görüntüler, uzaktaki ekranlara veri iletir ve zamana bağlı elektrik akışını izler. Bazı şarj kontrol cihazları pillerin aşırı ısınmasını önlemek için pil sıcaklığını izleyen bir özellik içerebilir.

MPPT Şarj Kontrol Cihazı Özellikleri

Bir MPPT solar şarj kontrol cihazı ile akünüzün şarj performansını optimize edebilrisiniz. MPPT çeşitli durumlarda PV güneş modüllerinden en iyi güç çıkışını sağlamaya yardımcı bir teknoloji olan Maksimum Güç Noktası İzleme için kısadır. Bir MPPT şarj kontrol cihazı gerçek zamanlı olarak güneş panellerinin değişken voltajını algılayabilir. Ayrıca pil aküsünü maksimum güç çıkışı ile şarj etmek için maksimum voltaj ve akım değerlerini izleyebilir. Buna göre yaptığı otomatik değerlendirme ile akünün optimum şarjını sağlar.

MPPT kontrolörleri akülerde depolanabilecek daha fazla güç sağlamak için elektrik modülünün durumunu düzenleyerek çalışır. Böylece aküden maksimum verim alınması sağlanır.